Hoppa till sidans innehåll

Om konståkning


Länkar

 

I konståkning kan man tävla på fyra olika nivåer i fyra olika sorters tävlingar:

  • Elitserien, a-åkare som kvalificerats genom tävlingsresultat

  • A-serien, a-åkare med minst test 3/3

  • Klubbtävlingar, främst b-åkare med minst test 2/2, men även a-åkare kan tävla vissa klubbtävlingar

  • Stjärntävlingar, c-åkare med minst test fri grund

 

Skridskor

När man åker i skridskoskolan ställs inga krav på särskilda konståkningsskridskor, men vi strävar från början efter att skridskorna skall vara av bra kvalitet. Detta är mycket viktigt, både för att inte skada fötter och vrister genom att stå snett men också för att behålla intresset för träningen. Barnens intresse för skridskoåkning avtar lätt på grund av dåliga skridskor.

Det är viktigt att vristen stöds av en känga med kraftigt och stadigt skaft. ”Vanliga” konståkningsskridskor (t ex Jofa, Piruett) som kan köpas i sportaffärer, är eller blir snabbt väldigt mjuka och orkar inte hålla vristen rak. De kan också vara så låga att inte vristen stöds. Andra skäl till att man står snett kan vara att skridskorna är för stora eller för löst knutna.

UAKK rekommenderar

Vi rekommenderar alla åkare att så tidigt som möjligt köpa ”riktiga” konståkningsskridskor eftersom det är svårt att lära sig konståkningsmomenten med en känga och skena av enklare modell. Inom konståkningsskolan samt tävlingsverksamheten krävs det att alla åkare är utrustade med riktiga konståkningsskridskor som är anpassade för mer avancerad konståkning.

”Riktiga” konståkningsskridskor säljs endast av ett fåtal återförsäljare i Sverige. Det finns ett stort antal modeller att välja på och tränarna hjälper gärna till med tips och råd inför skridskoköp.

Att köpa skridskor

Nya konståkningsskridskor av bra kvalitet är dyrt att köpa, men de har ett bra andrahandsvärde om skridskorna är i bra skick när man säljer dem. Om man köper begagnade skridskor bör man noga kontrollera att skaftet fortfarande är stabilt samt utan veck.

Märken att rekommendera (oavsett vilken nivå man tränar på) är Edea, Wifa, Graf, Risport m.fl. Dessa tillverkare säljer allt från enkla nybörjarmodeller till avancerade konståkningsskridskor. Vill du ha ytterligare tips och råd angående skridskor prata med ditt barns tränare.

Slipning

Det är också viktigt att skridskorna är välslipade. Riktiga konståkningsskridskor bör slipas hos slipare som är kunniga att slipa konståkningsskridskor, exempelvis olika konståkningsshopar.

 

Försäkringar  

Via medlemskapet i Svenska Konståkningsförbundet omfattas föreningen automatiskt av två försäkringar;

  • Riksidrottsförbundets Grundförsäkring, tecknad i Folksam och betald av RF. Försäkringen är ett grundskydd för föreningen och det är styrelsens ansvar att kontrollera om försäkringen måste kompletteras. Ideella förtroendevalda, ledare, funktionärer, tränare och domare är försäkrade då de utför uppdrag åt försäkrad organisation - förutsatt att deras arvoden inte är högre än enbart kostnadstäckande ersättning. Observera att denna försäkring inte omfattar aktiva idrottsutövare eller anställda, ej heller föreningens egendom! 
  • Svenska Konståkningsförbundets olycksfallsförsäkring, tecknad i Folksam och betald av SKF. Försäkringen har två inriktningar, en för de som tävlar och en för övriga aktiva idrottsutövare upp till det året de fyller 16 år. Försäkringsvillkoren är de samma för båda kategorier. Licensförsäkringen måste enligt Svenska Konståkningsförbundets regelverk alla som testar och tävlar lösa hos Folksam inför varje säsong. Licensförsäkringen gäller vid tävling, träning och läger samt på vägen dit och hem.Ungdomsförsäkringen gäller för alla aktiva idrottsutövare (skridskoskolebarn, träningsgrupper etc.) till och med 31 augusti det kalenderår de fyller 16 år. Försäkringen gäller vid träning och läger samt på vägen dit och hem. Observera att aktiva som inte har en Licensförsäkring och är äldre än 16 år (t ex träningsgrupper för äldre ungdomar och vuxna), ej omfattas av SKF:s olycksfallsförsäkring!

    Det finns idag möjlighet att teckna en separat försäkring för aktiva över 16 år som inte tävlar, kontakta då Pensum.

På Folksams sida kan man läsa mer om försäkringar. 

http://www.folksam.se/forsakringar/idrotta/valjidrottsforbund/konstakning/1.9754

Uppdaterad: 08 JUL 2020 20:41 Skribent: Karin Eckerbom

 

 

 

Postadress:
Uppsala Allmänna KK - Konståkning
Gizela Karlsson, Gränby ishall
75430 Uppsala

Besöksadress:
Gränby ishall -B
75430 Uppsala

Kontakt:
Tel: [saknas] Information
E-post: This is a mailto link


 

Våra Samarbetspartners

 

Lansforsakringar_logga_WEBB
  
  
 
 

logga_alone_150x56

 

 
Här finns plats för Dig som sponsor & annonsör. 
 
Är Du intresserad av att hjälpa idrotten och samtidigt visa Dig på vår sida?

Skicka ett mail till This is a mailto link